KONYA’DA BULUNAN İKI LISANSLI PROJENIN BAKANLIK GEÇICI KABUL İŞLEMLERI TAMAMLANDI

Türkiye’de çatı üzeri GES uygulamalarında öncü bir firma olduğunu kanıtlayan Asunim Türkiye, lisanslı GES projelerinde de lider

 

Asunim; Türkiye’nin ilk lisanslı GES projesi Solantegre GES ve dördüncü lisanslı GES projesi Hamal GES’i başarıyla devreye aldıktan sonra, Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji yatırım firması Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait ve Konya’da bulunan, iki adet, toplam 24 MWp’lık lisanslı GES projesinin geçici kabulünü de başarıyla tamamladı. Tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri Asunim’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından, en güncel teknikler ve Asunim’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı.

Projenin başlangıç aşamasından kabul aşamasına kadar, Dünya Bankası Kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) dünya çapında temsilcisi olan ARUP bağımsız denetim şirketi tarafından üç faz olarak gerçekleştirilen denetimler başarıyla tamamlandı.

“Lisanslı GES Segmentinde de Açık Ara Lideriz”

Türkiye güneş enerjisi sektöründe ve lisanslı GES alanında son derece aktif olduklarını vurgulayan Asunim Türkiye Yönetici Ortağı Umut Gürbüz, Türkiye’de kurulumu tamamlanan toplam on adet lisanslı GES projesinin dördünün kurulumu bizlere ait, bu da Türkiye güneş enerji sektöründe, çatı pazarından sonra lisanslı GES segmentinde de gerek hizmet kalitesi gerekse kurulu güç dikkate alındığında lider konumda olduğumuzu gösteriyor dedi.

Gürbüz, projede tasarımdan kuruluma, finanstan, İSG ve çevre politikalarına kadar birçok kriterin mevcut olduğunu belirtti. Onlarca uluslararası danışmanın yer aldığı, IFC ve EBRD’nın da ortağı olduğu, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait, bu iki lisanslı projede, tüm projelerimizde olduğu gibi piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en sofistike mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde projeyi tam zamanında ve ayırılan bütçe içinde başarıyla tamamlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz dedi.

Konya’da hayata geçirilen ve her biri 12 MWp kapasitesinde olan bu iki santral 25 yıl boyunca, yaklaşık 1TWh elektrik üretecek ve 0,6 milyon ton CO2 emisyonundan kaçınılacak. Projelerin kurulumu 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Yaklaşık 362 bin metrekarelik alanda yer alan güneş santrallerinde, Türkiye’de üretilen Phono Solar güneş panelleri, ABB marka inverter ve Staübli marka anti termit solar kablo kullanıldı. Projenin bakım onarım faaliyetleri ise Asunim’in iştiraki olan, 200MW’lık portföyü ile GES bakım ve onarımı alanında lider; Maxima Enerji tarafından yürütülecek.

Güneş enerjisi santrallerinin anahtar teslim kurulumu konusunda öncü bir firma olan Asunim, 7 farklı ülkede yer alan ofisleri ile uluslararası alanda 950 MW, Türkiye genelinde ise, 180 MW büyüklüğünde güneş enerjisi santrali kurulum ve tedarik referansına sahiptir.

Bir cevap yazın